GreekEnglish (United Kingdom)
Διαφήμιση


Στέλλα Στυλιανού

Παίρνουν τους γονείς στο σπίτι γιατί δεν αντέχουν το οικονομικό βάρος

Υπεύθυνοι ιδιωτικών και κοινοτικών κέντρων φροντίδας και φιλοξενίας ηλικιωμένων καταθέτουν πλέον ανοικτά τον προβληματισμό τους, τόσο για την επιβίωση των κέντρων όσο και για την υγεία και ασφάλεια των ηλικιωμένων

ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ Καταλήγουν σε πολύ κακή κατάσταση σε οίκους ευγηρίας, αφού οι οικιακές βοηθοί δεν μπορούν να τους προσφέρουν την κατάλληλη φροντίδα

Εκεί που άλλοτε επικρατούσε το αδιαχώρητο σε πολλές μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, σήμερα αδειάζουν τα δωμάτια το ένα μετά το άλλο.

Αιτία του φαινόμενου, φυσικά, η οικονομική κρίση, η οποία ταλανίζει χιλιάδες οικογένειες που δεν έχουν πλέον εισοδήματα ή αυτά καθημερινά συρρικνώνονται. Τα παιδιά των ηλικιωμένων αναγκάζονται να στραφούν σε πιο φθηνές λύσεις για τη φροντίδα των γονιών τους, καθώς οι μηνιαίες χρεώσεις στους οίκους ευγηρίας ανέρχονται στα 800-1200 ευρώ. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί παγκύπρια στα γηροκομεία είναι το γεγονός ότι τον τελευταίο χρόνο έχουν βάλει λουκέτο δέκα οίκοι ευγηρίας

Την ίδια στιγμή, υπεύθυνοι ιδιωτικών κέντρων φροντίδας και φιλοξενίας ηλικιωμένων καταθέτουν πλέον ανοικτά τον προβληματισμό τους, τόσο για την επιβίωση των κέντρων όσο και για την υγεία και ασφάλεια των ηλικιωμένων. Όπως τονίζουν, είτε τα συγγενικά πρόσωπα των ηλικιωμένων είτε οι οικιακές βοηθοί δεν μπορούν να προσφέρουν την κατάλληλη φροντίδα, καθότι μπορεί να την προσφέρει μόνο ειδικευμένο προσωπικό στα άτομα τρίτης ηλικίας.

Μειωμένη η ζήτηση και στα κοινοτικά

Όπως προκύπτει από έρευνα της «Σημερινής», η κρίση έχει επηρεάσει και τα κοινοτικά κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων, τα οποία προσφέρουν φθηνότερες υπηρεσίες. Πιο συγκεκριμένα, στο κοινοτικό κέντρο ηλικιωμένων στον Στρόβολο μειώθηκε αισθητά η ζήτηση, αφού, όπως μάθαμε, από 45 άτομα χωρητικότητας, αυτήν την στιγμή φιλοξενεί 37. Ο διευθυντής του κέντρου Ανδρέας Αναστασιάδης, δήλωσε στην εφημερίδα μας ότι το συγκεκριμένο κέντρο είναι φθηνό, σε σχέση με τα ιδιωτικά, αφού η μηνιαία χρέωση ανέρχεται στα 850 ευρώ. Βέβαια, ανέφερε ότι στα ιδιωτικά προσφέρονται και διάφορες δραστηριότητες, όπως γυμναστική δύο φορές την εβδομάδα. «Είναι πολύ δύσκολα όμως για εμάς τα πράγματα. Αν δεν είμαστε πλήρεις δεν βγαίνουμε οικονομικά και το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι, δυστυχώς, το οικονομικό».

Σε ρόλο φροντιστή άνεργοι και οικ. βοηθοί

Ο διευθυντής του κέντρου φροντίδας ατόμων τρίτης ηλικίας στον Αρχάγγελο, Λοΐζος Γρηγοριάδης, δηλώνει στη «Σ» ότι «ο αριθμός των ηλικιωμένων στο κέντρο έχει μειωθεί το τελευταίο διάστημα λόγω της οικονομικής κρίσης, αφού πολλά από τα παιδιά των ηλικιωμένων είναι άνεργοι και άρα μένουν και προσέχουν τους γονείς τους». Παράλληλα, ο κ. Γρηγοριάδης κρούει και τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς υπάρχει πλέον και η τάση, όπως τονίζει, οικιακές βοηθοί από τρίτες χώρες, οι οποίες χωρίς τις κατάλληλες νοσηλευτικές γνώσεις και χωρίς τις περισσότερες φορές να μιλούν την ελληνική γλώσσα, αναλαμβάνουν τη φροντίδα των ηλικιωμένων.

 

Για να προσθέσει, στη συνέχεια, ότι «πολλοί είναι οι ηλικιωμένοι που καταλήγουν στους οίκους ευγηρίας σε πολύ κακή κατάσταση, ως αποτέλεσμα της λανθασμένης ή σχεδόν καθόλου φροντίδας που τους παρείχαν οι οικιακές βοηθοί. «Οι συγγενείς προσφεύγουν, βέβαια, στη λύση αυτή γιατί είναι πιο οικονομική, χωρίς όμως να προσφέρει τα ουσιαστικά αποτελέσματα στους ηλικιωμένους». Ο διευθυντής του οίκου ευγηρίας καλεί, παράλληλα, το κράτος «να έρθει πιο κοντά στις στέγες ηλικιωμένων με διάφορα προγράμματα».

Δεν παρέλειψε να αναφέρει και το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα ιδιωτικά κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων με το ΦΠΑ. Όπως τόνισε ο κ. Γρηγοριάδης, «είναι ανεπίτρεπτο να χρεώνουμε τα άτομα τρίτης ηλικίας 19% ΦΠΑ», λέγοντας ότι τα άτομα αυτά έχουν προσφέρει στην Κυπριακή Δημοκρατία και δεν μπορεί το κράτος να τους… ευχαριστεί με αυτόν τον τρόπο. «Μήπως θεωρείται η φροντίδα είδος πολυτελείας; Είναι πιο προνομιούχοι οι ηλικιωμένοι στα ιδιωτικά κέντρα ευγηρίας, ενώ στα κρατικά και τα κοινοτικά δεν είναι;», διερωτάται ο διευθυντής του κέντρου φροντίδας ατόμων τρίτης ηλικίας στον Αρχάγγελο.

«Αναγκαία η εξαίρεση του ΦΠΑ»

Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Στεγών Ευγηρίας Ανδρέας Δρουσιώτης, μιλώντας στην εφημερίδα μας, δήλωσε ότι «οι Κύπριοι συγγενείς, λόγω της οικονομικής κρίσης, στρέφονται στις οικιακές βοηθούς οι οποίες, χωρίς να προσλαμβάνονται γι' αυτήν τη δουλειά, αναγκάζονται την κάνουν». Ερωτηθείς για την κατάσταση που επικρατεί παγκύπρια με τους οίκους ευγηρίας, ανέφερε πως όντως η ζήτηση στους οίκους ευγηρίας έχει πέσει κατά τα 40%. Ο κ. Δρουσιώτης απέδωσε, επίσης, το πρόβλημα στο ΦΠΑ, το οποίο, όπως είπε, εφαρμόζεται μόνο στα ιδιωτικά κέντρα ευγηρίας, δημιουργώντας έτσι αθέμιτο ανταγωνισμό. Όπως ανέφερε, οι χρεώσεις για τους ηλικιωμένους εκ των πραγμάτων είναι αυξημένες στα ιδιωτικά κέντρα, τονίζοντας την αναγκαιότητα της εξαίρεσης του 19% του ΦΠΑ.

Πακέτα ανάλογα με την «τσέπη» των ηλικιωμένων

ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ φροντίδας ηλικιωμένων στα Λατσιά, από την άλλη, αποτελεί μιαν από τις… εξαιρέσεις στον κανόνα, καθώς, λόγω των πακέτων που διαθέτει, κατάφερε να ανακουφίσει τα άτομα τρίτης ηλικίας αλλά και τους συγγενείς τους, αφού προσφέρει αυτό που έχουν ανάγκη σε σχέση με την οικονομική τους κατάσταση. Η Διευθύντρια του Ομίλου Μαρίνα Πολυκάρπου, μιλώντας στη «Σ», δήλωσε ότι «αυτήν τη στιγμή δεν αντιμετωπίζουμε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα και αυτό οφείλεται στο ότι προσαρμόσαμε το πρόγραμμά μας στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας. Για παράδειγμα, δίνουμε τη δυνατότητα στον κάθε ηλικιωμένο να έρχεται το πρωί στο κέντρο και να φύγει το απόγευμα, ώστε να μη χρεώνονται τα έξοδα διανυχτέρευσης». Αυτό, όπως ανέφερε η κ. Πολυκάρπου, βοηθά τους ηλικιωμένους αλλά και τα συγγενικά τους πρόσωπα, που θέλουν να τους παρέχουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα…