GreekEnglish (United Kingdom)
Διαφήμιση


Μαρίνα Πολυκάρπου

Γεροντολόγος – Ψυχολόγος, Γενική Διευθύντρια ΟΜΙΛΟΥ ΜΑΤΕΡΙΑ

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες ανά το παγκόσμιο, η αντίληψη ότι οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας δεν ενδιαφέρονται για το σεξ όσο οι νεαρότεροι, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.  Αντιθέτως, οι

έρ

ευνες καταδεικνύουν ότι η σεξουαλικότητα είναι σημαντική για τους ηλικιωμένους και  συνεισφέρει στην ποιότητα ζωής τους  σε ψηλό ποσοστό μέχρι και την 8η δεκαετία ζωής. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για ηλικιωμένους που είναι σχετικά υγιείς, και που έχουν την τύχη να έχουν κάποιο ερωτικό σύντροφο.

 

Είναι παρακινδυνευμένο να γενικεύουμε όταν μιλάμε για τα χαρακτηριστικά της τρίτης ηλικίας γενικά, μια και ο όρος καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα ηλικιών (65+ σύμφωνα με την παραδοσιακή ηλικία συνταξιοδότησης).  Σε θέματα όπως η ανθρώπινη σεξουαλικότητα, υπάρχει τεράστια ανομοιομορφία στον ηλικιωμένο πληθυσμό, ανάλογα με την ηλικία, την κατάσταση της υγείας, την εθνικότητα και την κουλτούρα, το θρησκευτικό υπόβαθρο και τη γενική στάση της κοινωνίας απέναντι στη σεξουαλικότητα αλλά και στο γήρας.

Δυστυχώς, η αρνητική κοινωνική στάση της σύγχρονης κοινωνίας απέναντι στην έκφραση της σεξουαλικότητας από ηλικιωμένα άτομα, έχει δημιουργήσει μια μορφή διάκρισης απέναντι τους.  Εάν ένας άντρας στα 30 του εκφράσει την επιθυμία για σεξ, θεωρείται απόλυτα φυσιολογικός, ενώ ο αντίστοιχος 80αρης αποκαλείται με διάφορα άσχημα επίθετα. Οι ηλικιωμένες γυναίκες δε, δε διανοούνται καν να εκφράσουν τέτοια επιθυμία, λόγω των κοινωνικών στερεότυπων (που συχνά και οι ίδιες πιστεύουν) που τις θέλουν να μην έχουν καθόλου φυσιολογικές ανάγκες και επιθυμίες, και να έχουν κατά νου μόνο την ευτυχία των παιδιών και εγγονιών τους!

Οι λόγοι για την κατάσταση αυτή φαίνεται να είναι η ταύτιση της νεότητας  με τη σωματική ευεξία και ζωντάνια (και κατ’ ακρίβεια με το ιδανικό πρότυπο), η προσωπική δυσκολία μας να δούμε τους γονείς, γιαγιάδες και παππούδες μας σαν σεξουαλικές οντότητες, η ταύτιση της σεξουαλικότητας με τα γόνιμα χρόνια για αναπαραγωγή, και η γενική αρνητική στάση των μοντέρνων κοινωνιών απέναντι στο γήρας. Κλασσικό παράδειγμα είναι ότι ενώ νεαρά άτομα ηλικίας 20-30 αναφέρουν την επιθυμία οι ίδιοι να συνεχίσουν να είναι σεξουαλικά ενεργοί εφ’ όρου ζωής, η αντίδραση τους σε εικόνες σεξουαλικού περιεχομένου με άτομα ηλικίας 60-80 είναι αρνητική.

Τα πιο πάνω έχουν ως αποτέλεσμα, οι ηλικιωμένοι και οι σύντροφοι τους να μην εκφράζονται για τη σεξουαλικότητα τους και η αντίληψη ότι δεν είναι σεξουαλικά όντα να διατηρείται λανθασμένα. Όταν δε μιλάμε για ομοφυλόφιλα ηλικιωμένα ζευγάρια, η προκατάληψη είναι διπλή και συχνά τα ζευγάρια αυτά ζουν μια ολόκληρη ζωή προσπαθώντας να μην αποκαλύψουν τη σχέση τους.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η σεξουαλικότητα δεν καθορίζεται μόνο από την σεξουαλική πράξη. Η έκφραση της σεξουαλικότητας στην ηλικία των 80 ετών καθορίζεται από τα εξής:

· Την ύπαρξη ή όχι ερωτικού συντρόφου (πολλοί ηλικιωμένοι έχουν χάσει το σύντροφο τους και δεν έχουν ευκαιρίες να γνωρίσουν κάποιο νέο σύντροφο)

· Τις θετικές και αρνητικές εμπειρίες από το παρελθόν

· Την ανάγκη του ατόμου για συναισθηματική σύνδεση με κάποιο ερωτικό σύντροφο

· Την ικανότητα χρήσης και των πέντε αισθήσεων που προκαλούν την απόλαυση ( η οξύτητα των αισθήσεων μειώνεται όσο ο ηλικιωμένος μεγαλώνει)

· Τη γενική κατάσταση της υγείας του ηλικιωμένου

· Την αυτοεικόνα και αυτοεκτίμηση για το σώμα του

· Τη σεξουαλική ταυτότητα του ηλικιωμένου

· Τυχόν εξειδικευμένα ιατρικά ζητήματα

Τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας από το Ινστιτούτο Σεξουαλικότητας και Γήρανσης του Πανεπιστημίου Widener στις ΗΠΑ, δείχνουν ότι:

· 25% ενηλίκων 65-100 απολαμβάνουν μια υγιή σεξουαλική ζωή

· Από ηλικιωμένους που ζουν σε Μονάδες Φροντίδας

o 90% έχουν σεξουαλικές σκέψεις και φαντασιώσεις

o 8% είχαν κάποια σεξουαλική δραστηριότητα τον τελευταίο μήνα

o 17% θα ήθελαν να έχουν σεξουαλικές εμπειρίες

· Στους ηλικιωμένους που έχουν κάποιας μορφής άνοια, περίπου 20% παρουσιάζουν αυξημένη σεξουαλική συμπεριφορά

Ο άνθρωπος διατηρεί όλα τα στοιχεία της φύσης του μέχρι το θάνατο του. Και η σεξουαλικότητα είναι ένα από τα στοιχεία αυτά. Τα οφέλη από την ύπαρξη μιας υγιούς  ερωτικής σχέσης στη Τρίτη ηλικία, είναι τα ίδια όπως και για κάθε ενήλικα, με κύριο όφελος τη συναισθηματική σύνδεση με τον ερωτικό σύντροφο, τη σωματική ικανοποίηση, και ουσιαστικά οφέλη σε πολλές πτυχές της σωματικής  υγείας και ευεξίας.