GreekEnglish (United Kingdom)
Διαφήμιση


* Της Χριστιάνας Γιάγκου

Δεν είναι λίγες οι φορές που ακούμε φράσεις όπως «Μετά την συνταξιοδότηση τι;», «...δεν έχω ενδιαφέροντα πλέον», «είμαι βάρος για τα εγγόνια μου και τα παιδιά μου»; Γιατί τα μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα αποξενώνονται από το κοινωνικό σύνολο, σκεπτόμενα ότι δεν έχουν κάτι πλέον να προσφέρουν στην κοινωνία και στον εαυτό τους;  Είναι άραγε αλήθεια αυτές οι φράσεις;

 

Τα μεγαλύτερη σε ηλικία άτομα μπορούν να έχουν τον έλεγχο της ζωής τους και να συνεισφέρουν στην κοινωνία παραμένοντας ενεργά. Ενεργός γήρανση σημαίνει, περισσότερες ευκαιρίες για τα άτομα να συμμετέχουν πλήρως στην κοινωνία, ευκαιρίες απασχόλησης, ενθάρρυνση να αναλαμβάνουν εθελοντική εργασία, και κυρίως ανεξαρτησία. Ένας ενεργός συνταξιούχος εξασφαλίζει για τον  εαυτό του και την οικογένεια του μία πιο ποιοτική ζωή, καθώς δεν εξαρτάται υπερβολικά από τη βοήθεια των γύρω του.

Παράλληλα πληθυσμός στην Ευρώπη γηράσκει, το προσδόκιμο ζωής στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αυξηθεί οκτώ χρόνια και οι δημογραφικές προβλέψεις εκτιμούν μια περαιτέρω αύξηση επτά ετών μέχρι το 2050. Σε όλα αυτά τα δημογραφικά δεδομένα, η ενεργός γήρανση είναι η απάντηση. Συγκεκριμένα, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (Π.Ο.Υ) ορίζει ως Ενεργό Γήρανση την διαδικασία της βελτιστοποίησης των ευκαιριών για την υγεία, τη συμμετοχή και την ασφάλεια, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής καθώς οι άνθρωποι γερνούν.

Η Ενεργός Γήρανση δεν σημαίνει απαραίτητα αύξηση του συνταξιοδοτικού ορίου, αλλά  δραστηριοποίηση των ατόμων σε εθελοντική εργασία μετά την συνταξιοδότηση τους σε διάφορα πεδία της κοινωνίας και την προώθηση της αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών.

Η διαγενεακή αλληλεγγύη είναι εξαιρετικά σημαντική ειδικά στην σημερινή εποχή που το κοινωνικο-οικονομικό σύστημα περνάει κρίση. Ένα παράδειγμα για το πώς μπορούν να ενώσουν τις δυνάμεις τους οι γενεές, είναι αυτό με την Αυτοκινητοβιομηχανία VW. Η εν λόγω εταιρεία, εξαιτίας της αλλαγής των μηχανημάτων και της ελλιπούς κατάρτισης των μεγαλύτερων σε ηλικία υπαλλήλων, προχώρησε σε μαζικές απολύσεις και πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Το αποτέλεσμα ήταν μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να αποσύρει ολόκληρες σειρές αυτοκινήτων νέας τεχνολογίας λόγω τεχνικών προβλημάτων.

Σκέφτηκαν λοιπόν να καλέσουν τους παλιούς υπαλλήλους και να ζητήσουν την γνώμη τους. Όταν ρώτησαν ένα συνταξιούχο, για ποιό λόγο πιστέυει πως δεν πήγε καλή η νέα γενιά αυτοκινήτων απάντησε: «Εγώ δεν γνωρίζω από νέες τεχνολογίες.. εγώ το αυτοκίνητο το ακούω και μπορώ να σας πώ τι φταίει». Από εκείνη τη μέρα η εταιρεία προσέλαβε συνταξιούχους ως μέντορες δίπλα στους νεότερους. Έτσι η νέα γενιά σε συνδυασμό με τις τεχνολογίκές τις γνώσεις και την εμπειρία των παλιών έφερε πολύ καλά αποτελέσματα.

Το Κέντρο Μνήμης είναι το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ιδρύματος Εργοδότησης/Εκπαίδευσης Νεολαίας που απευθύνεται σε άτομα άνω των 60 ετών που θέλουν να βελτιώσουν και να ενισχύσουν τις νοητικές τους λειτουργίες μέσω της νοητικής ενδυναμωσης. Τί είναι η νοητική ενδυνάμωση; Η συνεχής εξάσκηση για την διατήρηση των νοητικών λειτουργιών στο μέγιστο βαθμό και χρόνο για μία καλύτερη ποιότητα ζωής.  Οι νοητικές λειτουργίες είναι η μνήμη, η συγκέντρωση, ο προσανατολισμός στο χώρο και τον χρόνο και  η προσοχή  που όσο μεγαλώνουμε, εξασθενούν.

Η φιλοσοφία του Κέντρου Μνήμης βασίζεται στην σημασία του να παραμένει κανείς ενεργός, τόσο σωματικά όσο και πνευματικά, μετά την συνταξιοδότηση. Πέρα από την εκπαίδευση στην νοητική ενδυνάμωση, ο χώρος του Κέντρου Μνήμης προσφέρεται για κοινωνικοποίηση και ανταλλαγή γνώσεων μεταξύ των διάφορων γενεών. Κάθε μήνα πραγματοποιούνται διάφορα εκπαιδευτικά σεμινάρια και διαλέξεις όπου συνταξιούχοι και νέοι καλούνται να συνεργαστούν και να μεταδόσουν τις γνώσεις τους. Το Κέντρο Μνήμης αποτελεί το επίσημο παράρτημα του Πανεπιστημίου 50+.

Το Κέντρο Μνήμης βρίσκεται στην Ταγματάρχου Πουλίου 33 στον Άγιο Αντρέα. Για περισσότερες πληροφορίες για τα εκπαιδευτικά πρόγράμματα του Κέντρου Μνήμης καλέστε στο 700 87 077.

 

*Η Χριστιάνα Γιάγκου είναι Κοινωνιολόγος και υπεύθυνη των διαγενεακών δραστηριοτήτων στο Κέντρο Μνήμης.